Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Πολιτισμός και τοπική ανάπτυξη, συζήτηση στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας - Ομιλήτρια Τασολάμπρου Χρυσούλα

 Ο καταξιωμένος επί 60 συναπτά χρόνια στον καλλιτεχνικό χώρο, αφηγητής και παρουσιαστής του κλασικού θεάτρου και του καλλιτεχνικού αθλητισμού κ. Αλέξης Κωστάλας, συμμετείχε σε εργαστήρι συζήτησης στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

 Το 4ο κατά σειρά εργαστήρι πολιτιστικής βιομηχανίας είχε θέμα «Τα Φεστιβάλ πολιτισμού, μοντέλα καλής πρακτικής ανάπτυξης της πολιτιστικής βιομηχανίας και των περιφερειακών Οικονομιών».

 Είναι εντεταγμένο στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χώρων (hubs) Holistic networking of creative industries via hubs - Creative@Hubs», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

 Το θέμα συζητήθηκε το Σάββατο 2 Οκτώβρη και πέρα από τον κύριο Κωστάλα συμμετείχε η κυρία Χρυσούλα Τασολάμπρου, πρόεδρος του Πνευματικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Αγία Σκέπη», καλλιτεχνική διευθύντρια του «Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου» και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλαρμονικών-Χορωδιών Ελλάδας.

 Ο Συντονιστής της συζήτησης ο κύριος Γεώργιος Ρόμπολας, υπεύθυνος Έργου Creative@hub, καλωσόρισε στην συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου τους ομιλητές και το κοινό και τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους. Στην σύντομη εισαγωγή του τόνισε ότι το Επιμελητήριο κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να στηρίξει ένα θεσμό που θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα βγάλει καρπούς και θα δώσει πολλά οφέλη στην τοπική οικονομία και στον Πολιτισμό που είναι πολύ σημαντικό. Ζήτησε συγνώμη που ο Πρόεδρος κύριος Παναγιώτης Τσιχριτζής δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και κάλεσε στο βήμα τον κύριο Κωνσταντίνο Ναστούλη που είναι μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και το εκπροσωπεί. Ο κ. Ναστούλης είναι επίσης Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Αιτωλοακαρνανίας.

 Σχετικά με το πρόγραμμα Creative@hub είπε ο κ. Ναστούλης ότι είναι ένα καινοτόμο και εξαιρετικά ιδιαίτερο έργο το οποίο σίγουρα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής εστιακής οικονομίας. Στα πλαίσια αυτά το επιμελητήριο θα υλοποιήσει σεμινάρια όπου θα δώσει γνώσεις και εμπειρίες σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τους επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτυχθούν, να αποκτήσουν εμπειρίες και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες στο επαγγελματικό τους περιβάλλον. Το Επιμελητήριο θα δώσει το φως ώστε να μπορέσουν να δώσουν υπεραξία στα παραγόμενα προϊόντα τους, να αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα όπως και η οικονομία. Όλο αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Σήμερα υλοποιείται ένα τέτοιο σεμινάριο και έχομε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να έχομε κοντά μας έναν εξαιρετικά ευγενή άνθρωπο του Πολιτισμού τον κύριο Κωστάλα, όπως και την κυρία Τασολάμπρου δημιουργό του Φεστιβάλ Αγρινίου.

 Ο συντονιστής κ. Ρόμπολας ζήτησε από τον κ. Κωστάλα να πάρει τον λόγο και να μεταφέρει στο ακροατήριο τις γνώσεις και τις εμπειρίες του.

 Ο κύριος Κωστάλας ξεκίνησε με τον Πολιτισμό και είπε ότι ο άνθρωπος μιλάει συνήθως για αυτά που του λείπουν στην ζωή. Πολιτισμός είναι ο τρόπος που φερόμαστε ο ένας στον άλλο, ο τρόπος που ζούμε σε μια πόλη σε ένα χωριό. Ο τρόπος που συμπαραστεκόμαστε στον συνάνθρωπό μας όταν έχει πρόβλημα, χαρά ή λύπη και ακόμα όταν δεν έχει. Οι άνθρωποι μιλάνε για αυτά που δεν έχουν. Μιλάμε είπε για αγάπη για ελευθερία για πράγματα που μας λείπουν. Παρ’ όλα αυτά είπε υπάρχει κάτι. Αυτό το κάτι το ανακάλυψε από μικρό παιδί στην δεκαετία του 1940 που η Ελλάδα υπέφερε από τα δραματικά γεγονότα του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, με τις κακουχίες τις στερήσεις και την έλλειψη ιατροφαρμακευτικού υλικού. Όλοι μας είπε το ανακαλύπτομε στην πορεία μας. Συναντούμε άτομα-βέβαια ίσως λίγο σπάνια- που μας δείχνουν με την συμπεριφορά τους τι είναι ο πραγματικός πολιτισμός. Αναφέρθηκε σε ανθρώπους του παγκόσμιου πολιτισμού που συνάντησε στην μακρόχρονη καριέρα του. Μίλησε για την Κάλλας, τον Νουρέγιεφ, και άλλους διάσημους καλλιτέχνες. Αναρωτήθηκε για ποιους λόγους οι άνθρωποι θέλουν να έρθουν κοντά στον πολιτισμό και σε όσους τον εκπροσωπεύουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είπε ότι ο πολιτισμός είναι αμφίδρομος, ότι δίνεις αυτό που παίρνεις, όσα περισσότερα δώσεις τόσο περισσότερα θα εισπράξεις. Οι Μπητλς το απέδωσαν με το τραγούδι «The love you take is the love you make» (είναι φράση από το τραγούδι "The End" των Μπητλς στο άλμπουμ Abbey Road του 1969). Οι χορωδιακές εκδηλώσεις στην πόλη του Αγρινίου είπε, φέρνουν εδώ τον πολιτισμό και συγχρόνως συμβάλουν και δίνουν ώθηση στην τοπική οικονομία. Ανέφερε πολλά παραδείγματα για τα οφέλη του πολιτισμού στον τόπο. Ανέβηκε στο βήμα με μια λευκή κόλλα χαρτί και μίλησε από καρδιάς. Τα λόγια του «καταγράφηκαν» στις ψυχές των παριστάμενων οι οποίοι, όταν σταμάτησε για να μην κουράσει το ακροατήριο, τον χειροκρότησαν.

 Ο συντονιστής ευχαρίστησε τον κ. Κωστάλα ο οποίος καθώς είπε μας γοήτευσε, η αλήθεια είναι μας γαλήνεψε, με τα όμορφα πολιτισμένα λόγια του. Κάλεσε την κυρία Τασολάμπρου να μιλήσει για το φεστιβάλ χορωδιών Αγρινίου και για το πόσο θα ωφελήσει την πόλη μας.

 Η κα Τασολάμπρου είπε ότι το φεστιβάλ είναι όλων μας, είναι του Δήμου, είναι της Περιφέρειας, είναι των πόλεων του νομού. Το σημερινό μας θέμα είναι πως τα φεστιβάλ πολιτισμού συμβάλλουν στην πολιτιστική και την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής.

 Το φεστιβάλ ως πολιτιστικός θεσμός αποτελεί μέσο έκφρασης της συλλογικής συνείδησης και διατήρησης της τοπικής συνέχειας μέσα από την αναβίωση κοινών ιστοριών, πολιτιστικών πρακτικών και ιδανικών. Συντελεί την παραγωγή και αναπαραγωγή της τοπικής γνώσης και αποτελεί το χώρο και χρόνο όπου η ιστορία, η παράδοση και οι κοινωνικές δομές που κάνουν έναν τόπο να ξεχωρίζει από έναν άλλο επανεξετάζονται, απορρίπτονται ή αναδημιουργούνται.

 Σήμερα τα φεστιβάλ καταγράφουν μια αλματώδη αύξηση παγκοσμίως και αποτελούν έναν από τους πιο δυναμικούς άξονες ανάπτυξης και αναζωογόνησης των πόλεων. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλούς τομείς: οικονομικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτισμικούς, ψυχαγωγικούς, αναπτυξιακούς και πολιτικούς.

 Η πολιτιστική πολιτική συντελεί:

 α. στην προώθηση της πολιτιστικής κουλτούρας του λαού μέσα από διαδικασίες συμμετοχής ενημέρωσης και πληροφόρησης

 β. στην καλύτερη ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο μέσα από διαδικασίες ευαισθητοποίησης, προώθησης και επικοινωνίας, επιμόρφωσης και επαγγελματικής απασχόλησης στον πολιτιστικό τομέα.

 γ. στην αναβάθμιση του πνευματικού επιπέδου του λαού μέσα από την οργάνωση καλλιτεχνικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων και τη δημιουργία χώρων καλλιτεχνικής και πνευματικής έκφρασης.

 Σε πλήθος περιπτώσεων η πολιτιστική ανάπτυξη αποτελεί τον πυρήνα της βελτίωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Στόχοι είναι:

  • Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Η ενίσχυση της καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας
  • Η διεύρυνση της συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή.

 Η ενεργός συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας αποτελεί συνεπώς βασικό προαπαιτούμενο για την επίτευξη του επιθυμητού βαθμού εξέλιξης της πολιτιστικής πολιτικής και την ανάπτυξη μιας κοινωνίας.

 Η τοπική πολιτιστική πολιτική μέσω της οργάνωσης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, φεστιβάλ κ.τ.λ. μπορεί να αποδειχτεί ισχυρό μέσο για την ανάπτυξη της πόλης.

 Ακολούθησε διάλογος των ομιλητών με παρισταμένους στην αίθουσα. Η κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου, καθηγήτρια, συγγραφέας, πρώην Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου, πρόεδρος επί 40 χρόνια του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών, ευχαρίστησε τους ομιλητές και διατύπωσε πολλά ερωτήματα για πολιτιστικά θέματα της πόλης και όχι μόνο.

 Η πολιτιστική αυτή ημερίδα έκλεισε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Να σημειωθεί ότι τηρηθήκαν απόλυτα οι κανονισμοί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Στην είσοδο έγινε έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και οι καθήμενοι είχαν κενά καθίσματα ανάμεσά τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια: