Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Υψηλού επιπέδου διοργανώσεις στην Κωνσταντινούπολη από την Χρυσούλα Τασολάμπρου

 









Για μια ακόμη φορά βρέθηκε στον Φάρο της Ορθοδοξίας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η  Χρυσούλα   Τασολάμπρου το Σάββατο 7 Μαϊου όπου και είχε ιδιαίτερη ακρόαση με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.  Με αφορμή την επίσημη παρουσίαση του μουσικού της έργου - βιβλίου "ΠΑΝΑΡΜΟΝΙΟΝ" το οποίο προλογίζει ο Παναγιώτατος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην Βυζαντινή, αλλά και την παραδοσιακή και ρεμπέτικη μουσική και με τις χορωδίες της παρουσίασε στο Πατριαρχείο την τριλογία του πλ.β' ήχου από «ΠΑΝΑΡΜΟΝΙΟΝ».

Μαζί της ήταν η χορωδία "Αγία Σκέπη" και η χορωδία του "Συλλόγου Φυτειών Ακαρνανικό Φως" στις οποίες διδάσκει μουσική. Η Βυζαντινή μουσική ως στοιχείο εγγεγραμμένο στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO είναι αναμφισβήτητα πολιτισμός.

Την Κυριακή των Μυροφόρων 8 Μαϊου μέσα σε κλίμα κατάνυξης η κ. Τασολάμπρου έψαλλε με τη χορωδία της «Αγία Σκέπη» τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Τριάδα Σταυροδρομίου στην πλατεία Ταξίμ, την πιο γνωστή εκκλησία της Ελληνικής Ομογένειας της Πόλης. Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιων κ.κ. Ανδρέας. Με το πέρας της Λειτουργίας ακολούθησε μια μικρή δεξίωση στο χώρο του συσσιτίου, όπου προσφέρθηκαν κεράσματα στους επισκέπτες. Ο Αρχιερατικός Προϊστάμενος μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας προσέφερε στην κ. Τασολάμπρου το επανεκδοθέν αναμνηστικό λεύκωμα του συσσιτίου της Αγίας Τριάδας. Η κ. Τασολάμπρου ανταπέδωσε δώρα τόσο στον μητροπολίτη, όσο και στην εφοροεπιτροπή της Κοινότητας Σταυροδρομίου.

Τη Δευτέρα 9 Μαϊου το απόγευμα η Χρυσούλα Τασολάμπρου παρουσίασε στο Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη την εκδήλωση "Της Ανατολίας Ωδή" υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μια εκδήλωση με παραδοσιακά Μικρασιατικά τραγούδια και ομιλία του Δρ Αντωνίου Χατζόπουλου με θέμα "Ιστορική συμπόρευση Οθωμανικής και Ελληνικής μουσικής".

Τραγούδησαν τα μέλη των χορωδιών της και έπαιξαν οι μουσικοί: Ζήσης Χρήστος (ούτι), Kokkala Fotini Asineth (κανονάκι), Λιούλιος Γιώργος (κρουστά), Πρεβεζάνος Νίκος (κιθάρα), Τζούμας Γιώργος (μπουζούκι). Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου. Μεταξύ άλλων επισήμων παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Γιάννης Γιγουρτζής, ο Πανοσιολογιώτατος π. Λάζαρος Θεοδοσίου εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ κ. Μανώλης Κωστίδης, ο οποίος έκανε και ανάλογο ρεπορτάζ στον ΣΚΑΪ, η δημοσιογράφος Άννα Ανδρέου από τον ANT1 και πλήθος κόσμου από την Πόλη.

Η κ. Τασολάμπρου ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους καθώς και τους συντάκτες της ιστορικής εφημερίδας της Πόλης ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: