Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Η αδύναμη κλωστή της ζωής



Οι ζωγραφιές είναι το καλύτερο κλειδί για να ανοίξουν οι ψυχές των παιδιών.

Όλο μας από άμυνα του ψυχισμού μας, πιστεύουμε ότι μια αρρώστια μπορεί να συμβεί μόνο στους άλλους….σα να υπάρχει ένας αόρατος φράκτης που χωρίζει τους «από’ δώ» από τους «από’ κει».

Συχνά οι άνθρωποι εξοστρακίζουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, με το να πιστεύουν απλά ότι δεν συμβαίνει ούτε καν στους άλλους.

Το καλύτερο κλειδί για να ανοίξει κανείς την ψυχή του παιδιού είναι η ζωγραφική και οι ζωγραφιές μας δείχνουν επιπλέον ότι το παιδί αντιλαμβάνεται πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που νομίζουμε ότι καταλαβαίνει.

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο με σκίτσα παιδιών που ζουν στο νοσοκομείο και δέχονται την ιατρική φροντίδα. Σχεδιάζουν τον μέσα κόσμο αφού στον έξω της ηλιόλουστης ζωής ίσως δεν ξαναγυρίσουν πια.
Τα σχέδια που μας δίνουν να δούμε τα παιδιά με καρκίνο, μέσα στην εύθραυστη φύση τους και την αθωότητά τους, είναι μια αληθινή και συγκινητική ολογραφία του άρρωστου ή σε ανάρρωση σώματος. Η επιδείνωση της κατάστασής τους μπερδεύει τις γραμμές, σκουραίνει τα χρώματα. Η αίσθηση της αυτονομίας χάνεται. Η γραμμή δεν ξέρει πού να κατευθυνθεί, γίνεται μουντζούρα. Με το που εμφανίζεται ή επιμένει όμως η ελπίδα, η ηρεμία ξανάρχεται μαζί με τις συμβολικές επιλογές, εκπληκτικά σταθερές, της παιδικής ηλικίας: ο ήλιος, το σπίτι, το δένδρο, ο δρόμος, μια βροχή ζωηρών χρωμάτων, όλα ξαναβρίσκονται.

Θυμηθείτε το σκίτσο της μικρής Serena που μεταμορφώνει τον ορό στο χέρι της σε χαρταετό!!! Θα μπορούσε να τον μεταμορφώσει σε δράκο – φίδι του παραμυθιού που την τσιμπά στο χέρι. Η επιλογή του χαρταετού ίσως είναι το αποτέλεσμα της πειθούς του γιατρού, ότι ο ορός είναι κάτι καλό, που την βοηθά να γίνει καλά.

«Η αδύναμη κλωστή της ζωής», σχέδια και ζωγραφιές από παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια.

Συγγραφέας, η παιδαγωγός Monique Baudet

Μετάφραση Κώστας Κάππας καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Πηγή: THE SCANNER

1 σχόλιο:

cook είπε...

εκτος του οτι ειναι ιδιαιτερα ενδιαφερον,ειναι και συγκινητικο...δεν το γνωριζα..ευχαριστουμε για την προταση :)