Παγκόσμια ημέρα Υγείας σήμερα και θα αναφερθούμε στο σημαντικότερο κομμάτι της, αυτό της πρόληψης.
Αγνοούμε την υγεία θεωρώντας την δεδομένη και ζήτημα που αφορά μόνο τους άλλους.
Δυστυχώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αφιερώνουν στην πρόληψη το λιγότερο χρόνο για σωστή ενημέρωση του πληθυσμού, κι αυτή κυρίως γίνεται κατεξοχήν από κρατικούς μόνο ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και ελάχιστα έντυπα που αφορούν την υγεία.
Καταλαβαίνετε ότι αυτό γίνεται γιατί ο τομέας πρόληψη <<δεν πουλάει.>>
Επειδή τυχαίνει να ασχολούμαι <<περί την ιατρικήν >> περίπου 30 χρόνια, από την εμπειρία μου μπορώ έγκαιρα να μεταφέρω πραγματικά στοιχεία από αναδρομική πια παρακολούθηση των πελατών και ασθενών μου πάντα.
Ο προληπτικός έλεγχος στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται υποχρεωτικά 1-2 φορές το χρόνο, σε όλες τις ηλικίες, διότι η πρόληψη είναι σαφώς οικονομικότερη της θεραπείας για το κράτος και τις αρμόδιες ασφαλιστικές εταιρείες.
Έτσι γίνεται χαρτογράφηση από μικρής ηλικίας των συγγενών προβλημάτων, προδιαθεσικών αιτιών και λοιπών ανατομικών ευρημάτων που στην πορεία θα καθορίσουν σημαντικά την εξέλιξη της υγείας των ενηλίκων πια ατόμων.
Αντίθετα στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε υποχρεωτική πρόληψη, ούτε έγκαιρη ενημέρωση με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στην ενήλικο ζωή που θα επιβαρύνουν την υγεία ενός ατόμου αλλά και το αντίστοιχο ασφαλιστικό ταμείο.
Εφόσον δεν υπάρχει και η ανάλογη ενημέρωση και η κατάλληλη παιδεία δεν είναι δυνατόν να πεισθεί ένας υγιής ενήλικας τη σημασία της πρόληψης.
Έτσι ο προληπτικός έλεγχος στην Ελλάδα σε ετήσια βάση αφορά μονοψήφιο αριθμό επί της εκατό και στα πλαίσια 5-15 ετών ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 30-50%.
Αυτό δείχνει ότι υπάρχει και μερίδα πληθυσμού που καταλήγει αδιάγνωστη.
Δεν εννοείται λοιπόν Παγκόσμια Ημέρα Υγείας όταν υπάρχουν χώρες που δεν έχουν εκπαιδευτεί και διδαχθεί τη σημασία της πρόληψης.
Τελειώνοντας προτείνω τα κάτωθι ώστε σταδιακά να μπορούμε να καταταγούμε σε προηγμένη χώρα:
Ετήσιος προληπτικός έλεγχος σε όλες τις ηλικίες
Σωματική άσκηση σε καθημερινή βάση
Σημαντική μείωση της ποσότητας της τροφής που λαμβάνει ο σύγχρονος άνθρωπος γιατί δεν εργάζεται πια χειρωνακτικά.
Χρήση υγιεινής διατροφής από βιολογικά ως επί το πλείστον προϊόντα, χωρίς συντηρητικές, χρωστικές και άλλες πρόσθετες ουσίες.
Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση
Κατάργηση της χρήσης οινοπνεύματος, καπνίσματος και άλλων ουσιών
Έλεγχος σωματικού βάρους και κυρίως
Θετική στάση ζωής και ΧΑΜΟΓΕΛΟ.
Εύχομαι καλή υγεία, εκπαίδευση στην πρόληψη και Καλό Πάσχα σε όλους.
Για την παρούσα ενημέρωση, ευχαριστούμε την Κα Θάνου Βασιλική, ιατρό Ακτινολόγο, υπεύθυνη ιατρό στην ΕΥΡΩΔΙΑΓΝΩΣΗ Αγρινίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου