Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Νοσεί η υγεία των παιδιών στη χώρα μας


Υψηλά ποσοστά παραμελημένων προβλημάτων υγείας παρουσιάζουν οι μαθητές της επαρχίας στη χώρα μας : προβλήματα βάρους, τερηδόνα στα δόντια, οφθαλμολογικά προβλήματα, φύσημα, αλλά και μη τήρηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ δεν προστατεύονται επαρκώς από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία.

Αναλυτικά σε έρευνα που έγινε στην επαρχία σε μαθητές Λυκείων, έδειξε:

* το 8,2% των μαθητών δεν έχει τηρήσει το πρόγραμμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού

* το 36% ήταν υπέρβαροι

* στο 12% ανιχνεύτηκε φύσημα κατά την ακρόαση

* στο 9,2% το τεστ επίκυψης παρουσίασε προδιάθεση σκολίωσης

* το 58% είχε μειωμένη οπτική οξύτητα

* το 82% είχε τερηδόνα στα δόντια

Απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα μελέτης των μέτρων προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία και η συνειδητοποίηση από την πλευρά των μαθητών της επικινδυνότητας της ηλιακής ακτινοβολίας.

Σε μια ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα, η ενημέρωση των νέων σε σχέση με τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας φαίνεται να χωλαίνει.

Όμως είναι αποδεδειγμένο ότι τα 2/3 του καρκίνου του δέρματος οφείλονται στην χωρίς προστατευτικά μέτρα έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Όπως έδειξε η έρευνα σε μαθητές το 61% χρησιμοποιεί αντιηλιακό, το 54% γυαλιά ηλίου (οι περισσότεροι για αισθητικούς λόγους – μόδα ) και το 25% καπέλο για ηλιοπροστασία. Μόλις το 38% προσέχει να μην εκτίθεται στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες ( 11.00 – 16.00 ). Το 43% έχει υποστεί ηλιακό έγκαυμα από μη χρησιμοποίηση αντιηλιακού ή παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ή εξαιτίας του ανοιχτόχρωμου δέρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: