Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ και ΙΩΣΕΙΣ














Η γρίπη των χοίρων οφείλετε σε ιό και προσβάλει τους χοίρους και μέσω αυτών τα άτομα που έχουν επαγγελματική επαφή με τα ζώα.

Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο-σε άνθρωπο έχει σαν αποτέλεσμα τη μετάλλαξη του ιού και τον καθιστά πιο επιθετικό.

Η μετάδοση γίνεται με τον κλασικό τρόπο μετάδοσης αναπνευστικών ιών (κυρίως βήχας, πτάρνισμα) . Τα κύρια συμπτώματα είναι πυρετός, βήχας, κυνάγχη, μυαλγίες, κεφαλαλγία, ρίγη, κακουχία.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα είναι ασφαλής και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μείνει έτσι.


ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ( αφορούν όλες τις ιώσεις)

- Δεν συνωστιζόμαστε σε κλειστούς χώρους, ειδικά σε επιδημίες ή πανδημίες ιώσεων. Οι αγκαλιές και τα φιλιά αποτελούν ιδανικό τρόπο μετάδοσης των ιών.

- Κάλυψη του στόματος όταν βήχουμε ή πταρνιζόμαστε

- ΚΑΛΟ και ΣΥΧΝΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΕΡΙΩΝ (μπορούμε να κολλήσουμε μια ίωση από μια απλή χειραψία.

- Καλή άμυνα του οργανισμού. Ένας ασθενημένος οργανισμός είναι επιρρεπής στους ιούς.


Παρόλα αυτά αρρωστήσατε ;

Τα ΝΑΙ και ΟΧΙ της σωστής αντιμετώπισης

Ναι στην ξεκούραση.

Η σωματική και η ψυχική κόπωση είναι σύμμαχοι των ιών.

Nαι στα υγρά.

Όσο περισσότερα υγρά πίνετε, όταν είστε συναχωμένοι, τόσο το καλύτερο. Τα υγρά συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από το λαιμό και τη μύτη. Εκτός από νερό, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πίνετε φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων, που τονώνουν τον οργανισμό, αλλά και ροφήματα (χαμομήλι, τίλιο), που μαλακώνουν το βλεννογόνο του λαιμού και της μύτης, διευκολύνοντας την αποβολή των εκκρίσεων.
Nαι στα πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Ωστόσο, όταν έχουμε ήδη κρυολογήσει, η κατανάλωση πορτοκαλάδας δεν επισπεύδει τον κύκλο του ιού, αλλά βοηθά στην ανάρρωση, στο πλαίσιο της επαρκούς λήψης υγρών και της ισορροπημένης διατροφής.

Ναι στις εισπνοές
Oι εισπνοές ατμού πάνω από μια λεκάνη με καυτό νερό συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και την αποβολή των εκκρίσεων. Oι εισπνοές είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικές το βράδυ, επειδή βοηθούν τον ύπνο, που κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος είναι δύσκολος.
Nαι στα αποσυμφορητικά σπρέι
Τα μη κορτιζονούχα αποσυμφορητικά σπρέι μπορούν να σας ανακουφίσουν από τη ρινική συμφόρηση, αλλά συνιστάται να μην τα χρησιμοποιήσετε για περισσότερο από μία εβδομάδα, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να τα «συνηθίσει» ο οργανισμός και να προκληθεί φαρμακευτική ρινίτιδα.
Nαι στις γαργάρες
Εάν, εκτός από το συνάχι, έχετε και πονόλαιμο, τότε μπορείτε να κάνετε τρεις φορές την ημέρα γαργάρες με
αλατόνερο ή χαμομήλι, τα οποία δρουν αντισηπτικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε αντισηπτικές καραμέλες από το φαρμακείο.
Όχι στην αντιβίωση
Η αντιβίωση δεν καταπολεμά τους ιούς αλλά τα μικρόβια. Κατά συνέπεια, δεν χρησιμεύει για την αντιμετώπιση των ιώσεων. Oι ειδικοί εξηγούν ότι η αντιβίωση μπορεί να χορηγηθεί μόνο για την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών μιας ίωσης (π.χ. ιγμορίτιδας, πνευμονίας), καθώς και σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές ή καρδιολογικές παθήσεις, διαβητικούς κλπ.).
Όχι στα κορτιζονούχα σπρέι
Τα κορτιζονούχα ρινικά σπρέι ενδείκνυνται για την αλλεργική ρινίτιδα και όχι για το συνάχι που προκαλείται εξαιτίας της εισβολής ενός ιού στο αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, η κορτιζόνη μειώνει τοπικά (στη μύτη) την άμυνα του οργανισμού. Από την άλλη μεριά, τα από του στόματος χορηγούμενα κορτιζονούχα σπρέι συνιστώνται για τους ασθματικούς, που σε περίπτωση κοινού κρυολογήματος κινδυνεύουν να παρουσιάσουν βρογχόσπασμο.
Όχι στο τσιγάρο
Καλό είναι να ξεχάσετε το τσιγάρο όταν είστε συναχωμένοι. Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι στους καπνιστές οι μηχανισμοί άμυνας και αποκατάστασης των πνευμονικών κυττάρων είναι «ελαττωματικοί», γι’ αυτό και ο κύκλος μιας αναπνευστικής ίωσης μπορεί να διαρκέσει το διπλάσιο χρόνο από το συνηθισμένο, που είναι 3-4 ημέρες.

Όχι στο γυμναστήριο
Αποφύγετε την άσκηση, καθώς και κάθε είδους σωματική κόπωση, για 3-4 ημέρες, ούτως ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας την ευκαιρία να εξοικονομήσει δυνάμεις για την καταπολέμηση του ιού.


Τις πληροφορίες παρέχω ως λειτουργός υγείας, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του ιατρού.




1 σχόλιο:

cook είπε...

πολύ χρησιμη αναρτηση...
ας προσευχηθουμε να μην υπαρξει πανδημια...